1,2,3: Incompliments de l’Estatut

Incompliments de l’Estatut

 

Jo no sóc advocat, vagi això per endavant. Però tinc entès que una llei està vigent mentre no hagi estat derogada. Per tant, s’ha de complir. I l’Estatut és una llei (orgànica per a ser més exactes) dictada per l’Estat i refrendada pel poble de Catalunya. Sembla que això no és suficient per a fer-la complir. I no estic parlant únicament del finançament.

 

Us proposo un joc (amb el permís del gran Kiko Legard). Digeu-me alguns dels incompliments de l’Estatut. Per exemple: el finançament: 1,2,3 “responda otra vez“:

 

1. Finançament.

El finançament de Catalunya ve força detallat en l’article 206 i en les Disposicions Addicionals 8,9 i 10. Així tenim una Llei Orgànica de l’Estat que diu que Catalunya ha de rebre el 50% de l’IRPF, de l’IVA i el 58% dels impostos especials. Per tant, no hi ha res a negociar i molt a complir.

 

2. Consorci.

L’article 204 diu que s’ha de constituir un Consorci amb l’Estat per a la gestió d’impostos i que aquest s’ha de constituir en dos anys. Ha passat el termini i ningú no ha dit res. La creació d’aquest Consorci no està condicionada al finançament. Es tracta únicament d’asseure’s en una taula i constituir-lo. Més que res per fer complir aquesta llei orgànica (estatal) anomenada Estatut. Després, ja dotarem de contingut el consorci. Però cal complir les lleis!

 

3. Vegueries

Estan regulades a l’article 2, al 83, al 90 i 91.

Són la organització territorial bàsica de la Generalitat de Catalunya i encara no les tenim. Ens diu l’Estatut que substitueixen les Diputacions. Encara està per veure.

 

4. Llengua.

Extensament regulada als articles 6, 33, 34, 50.

Aquesta llei orgànica estatal anomenada Estatut ens diu que l’Estat emprendrà accions per aconseguir la oficialitat en la Unió Europea. ¿què ha fet l’Estat fins ara per aconseguir la oficialitat del català a Europa? Res.

També ha d’assegurar els drets dels catalanoparlants davant l’administració de justícia. Mentre encara sigui notícia que algú parli en català davant un jutge (i no perdi el judici) es que queda molt camí a recòrrer.

El que em fa riure més és el dret a ser atès verbalment en català com a consumidor. ¿algú ha provat de trucar a grans companyies de telecomunicacions i que t’atenguin en català? ¿algú ha demanat un café amb gel en un bar i l’han entés a la primera? Això sí, a les botigues de Barcelona t’atendran perfectament en la teva llengua sempre que sigui l’anglés … o el castellà.

 

5. Consultes populars

Encara estem esperant la llei de consultes populars en virtut del que preveu l’article 122.

 

6. Llei electoral.

Bé, aquest, per a ser exactes, no és un incompliment d’aquest estatut sinó que ja ve de l’estatut del 79. Ningú ha tingut “nassos” de posar el fil a l’agulla i elaborar una llei electoral catalana.

 

7. Infraestructures

L’article 140 preveu la participació de la Generalitat en ports, aeroports, xarxa viària i ferroviària estatals. Dos anys no han estat suficients per posar-s’hi d’acord.

La DA tercera preveu la inversió en infraestructures de l’Estat a Catalunya en funció del PIB. No hem avançat gens en la seva definició.

 

8. Bilateralitat.

Si ja venen definits molts aspectes a l’Estatut (finançament, infraestructures ..) per què l’Estat insisteix en que s’ha de modificar la LOFCA? No és l’Estatut una llei orgànica? No ha quedat implícitament modificada per l’Estatut? Senzillament per que l’Estat no es creu la bilateralitat que proclama com a principi l’article 3 de l’Estatut.

 

9. Lleialtat institucional.

A la vista de la llista d’incompliments, és evident que no regeix el principi de lleialtat institucional previst a l’article 3 i que hauria de regir les relacions amb l’Estat.

 

“Campana y se acabó!”

 

 

Anuncis

Autor: xaviermartinez

Economista i Doctor en Dret Tributari. Sociologia per accident, Belles Arts per vocació.

One thought on “1,2,3: Incompliments de l’Estatut”

  1. L’Estat Espanyol sempre s’ens rifa i aqui no passa mai res, es per aixó que ho continuarà fent fins que els catalans no fotem un cop de puny damunt la taula, pero els nostres polítics no estan per la labor.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s