Independentista i del PP

En tots els països democràtics del nostre entorn ens trobem amb la presència d’un espectre polític que va de dreta a esquerra, passant per ambdós extrems i pel centre. En alguns governen uns o altres, depenent de la sobirania popular manifestada a les urnes, o tenen més o menys pes uns extrems o altres. Per tant, el funcionament de l’eix esquerra – dreta és força evident.

N’hi ha, però, situacions particulars que fan que, a banda de l’eix esquerra – dreta funcionin també altres eixos. En el cas català juga un paper molt fort l’eix nacionalista – no nacionalista. Tot i que opino que aquesta expressió és francament millorable ja que, depenent de la banda de l’eix on un es situï sempre es veurà com a nacionalista el de l’altre extrem. Així que per a ser més precisos, jo optaria per anomenar-lo eix independentista – no independentista, i així queda més clar de què estem parlant i a quina banda de l’eix es situa cadascú.

És evident que aquest eix està adquirint cada dia més força en detriment de l’eix dreta – esquerra. Així s’explica la situació que viu d’independentisme a Catalunya: uns partidaris de participar en un govern d’esquerres per que prioritzen l’eix esquerra – dreta i d’altres que no són partidaris de formar un govern d’esquerres per què prioritzen l’eix independentisme – no independentisme.

La idea de que si Catalunya fos independent tots viuríem millor, s’ha estés com una taca d’oli en pocs anys. Si fa uns anys només uns quants “frikis” proposaven la independència de Catalunya avui dia, trobem gent de tots els sectors i ideologies defensen les tesis independentistes. La darrera mostra la trobem a un diari tant transversal com La Vanguardia on es parla obertament d’independentisme. Us recomano especialment l’article de Frances-Marc Alvaro
http://www.lavanguardia.es/politica/noticias/20090615/53722916233/el-independentismo-de-zapatero.html
sobre els motius que han propulsat les idees independentistes a casa nostra; o el de Salvador Cardús en la mateixa línia:
http://elcomentario.tv/reggio/independentismo-maduro-de-salvador-cardus-i-ros-en-la-vanguardia/27/05/2009/

Al meu entendre s’està produint un fenomen en la societat consistent en un canvi de referent polític on està guanyant cada vegada més pes l’eix independentisme – no independentisme sobre l’eix esquerra – dreta. Això explicaria que, mentre estem en una societat on independentisme creix, l’únic partit que es declara obertament independentista va perdent vots per donar la imatge de dur a terme una estratègia basada únicament en l’eix esquerra – dreta.

I es que lo normal és que, en una possible Catalunya independent, hi hagués gent de dretes o d’esquerres, com a qualsevol país democràtic del nostre entorn. Conec independentistes evidentment a ERC, però també a ICV, a CDC a UDC, inclús al PSC en podríem trobar algun. Amb aquest arguments defensava jo l’altre dia amb un amic meu votant del PP, que seria bo que hi hagués independentistes a les files del PP. Quna això passi, l’eix esquerra – dreta tornarà a guanyar el pes perdut.

Autor: xaviermartinez

Economista i Doctor en Dret Tributari. Sociologia per accident, Belles Arts per vocació.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s