Finançament: la segona oportunitat.

De nou una referència a un programa mític de TVE dels anys 70: “La segunda oportunidad”. Aquest programa conduit per Paco Costas ens donava lliçons de seguretat viària amb una posada en escena espectacular. Només cal recordar les imatges de l’inici del programa, amb un Jaguar incrustant-se a tota velocitat contra una roca de moltes tones. Era una imatge que es repetia dos cops, amb la diferència que a la segona vegada el Jaguar esquivava la roca i sortia indemne http://www.youtube.com/watch?v=GBp7gspN-LY

L’acord de finançament té alguna cosa d’aquell Jaguar del Paco Costas. De moment l’hem vist estavellar-se a tota velocitat contra la roca de l’Estat. Però, com al programa, hi ha una segona oportunitat. No podem fer desaparèixer la roca, però encara podem evitar acabar desintegrats. I es que, un cop signat l’acord, falta la segona part: aprovar la llei de finançament, modificar la LOFCA i la llei de cessió de tributs. És en aquest moment, no tant sorollós com l’anterior però quasi més transcendent, on s’ha de posar en negre sobre blanc del BOE la lletra petita del finançament.

Hi ha un aspecte cabdal sobre el qual l’acord signat no diu res: la gestió dels tributs. Si realment estem davant d’un canvi de model, l’únic canvi substantiu que es pot aportar al sistema és la cessió dels tributs. Fins ara, tenim cedit part del rendiment dels tributs. És a dir, l’Estat, mitjançant l’Agència Estatal d’Administració Tributària (AEAT) recapta tots els impostos a Catalunya (excepte successions i transmissions). Posteriorment, del que diu l’Estat que ha recaptat, ens transfereix el percentatge acordat. Això podia tenir el seu sentit quan la major part del rendiment dels tributs corresponia a l’Estat. Però d’acord amb el nou model això ja no és així. Per exemple, en els impostos especials (benzina, tabac i alcohol, per entendre’ns) passarem a tenir el 58% del seu rendiment. Per tant, no té sentit que aquests impostos els gestioni l’Estat quan som nosaltres qui obtenim la major part del rendiment. El mateix es pot dir de l’IRPF i de l’IVA dels que passem a obtenir el 50% de la seva recaptació. En aquests casos, tant sentit tindria que ho recaptés l’Estat com la Generalitat. Però, tenint en compte que la Generalitat també és Estat, no hi hauria cap inconvenient per a què fos aquesta qui s’encarregués de la seva recaptació i transferís el 50% que pertoca a l’Estat. I més tenint en compte que l’Estat ja recapta directament el 100% del impost de societats i 100% dels impostos duaners. Si hom es creu en realitat l’expressió corresponsabilitat fiscal, això passa necessàriament per la gestió dels tributs parcialment cedits. D’altra banda, l’ingrés d’aquests tributs s’hauria de fer en la Tresoreria de la Generalitat. És important que la caixa la gestionem des d’aquí, en cas contrari ens tornaríem a trobar en una situació de precària dependència financera. Si no es produeixen aquests canvis, mínims però fonamentals, haurem perdut la segona oportunitat definitivament.

Convido a reflexionar sobre la situació que representaria no gestionar aquests tributs. Ens trobem amb que hem creat una Agència Tributària Catalana que actualment gestiona, bàsicament, l’impost sobre successions i donacions i l’impost sobre transmissions patrimonials. Suposem que no aconseguim la gestió de cap impost més. I suposem que s’acaba imposant la tesi de supressió del impost sobre successions i donacions. A què es dedicarà l’Agència Tributària de Catalunya amb tota l’estructura orgànica que s’ha creat? a gestionar l’impost de transmissions patrimonials, un impost en declivi (pel sector immobiliari) i que en la major part de Catalunya gestionen i recapten els Registradors de la Propietat? Francament si no s’assumeix la gestió de nous impostos ja podem començar a posar-nos el cinturó en la despesa pública començant per la supressió d’estructures buides de contingut.

Com que aquest situació no és desitjable el que cal és que la concreció legislativa de l’Acord de finançament de 12 de juliol es tradueixi en la gestió i recaptació dels Impostos Especials, IRPF i IVA mitjançant l’Agència Tributària de Catalunya. Posteriorment (i només posteriorment), si cal, ja constituirem un Consorci tributari amb l’Estat per a què hi participi. Però aquest Consorci no pot ser la cortina de fum que amagui una gestió per part de l’Estat amb l’aparença de participació per part de la Generalitat de Catalunya.

Finalment, aquesta assumpció de noves competència ha de passar necessàriament per una reorganització de l’estructura actual i per la recuperació de competències que ara tenim cedides tant en matèria de recaptació executiva com de gestió a les Oficines Liquidadores. Al mateix temps s’ha de fer un ple desenvolupament de l’Estatut tant pel que fa a la creació de l’Oficina de Defensor del Contribuent i l’elaboració d’una carta de drets del contribuent, com pel que fa a la cessió dels tribunals econòmic administratius (encarregats de les reclamacions contra els tributs) en les qüestions relacionades amb els impostos esmentats.

Però tot això no servirà de res si no som capaços d’aconseguir la cessió de la gestió i recaptació dels tributs parcialment cedits.

Anuncis

Autor: xaviermartinez

Economista i Doctor en Dret Tributari. Sociologia per accident, Belles Arts per vocació.

One thought on “Finançament: la segona oportunitat.”

 1. Iberismo: única solució als problemes territorials de la península. Federalisme ibèric ja! Capital federal a Mèrida (Emerita Augusta) i les següents llengües oficials en tot l’Estat: portuguès, gallec, castellà, basc i català! Junts podrem!

  “Terra entre mars, Ibèria, mare aimada,
  tots els teus fills te fem la gran cançó.
  En cada platja fa son cant l’onada,
  mes terra endins se sent un sol ressò,
  que de l’un cap a l’altre a amor convida
  i es va tornant un cant de germanor;
  Ibèria! Ibèria! et ve dels mars la vida,
  Ibèria! Ibèria! dóna als mars l’amor”.

  Joan Maragall, 1906.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s