Catalunya Decideix

Fins el dia d’avui, un total de 3.173.888 ciutadans de Catalunya han tingut ocasió de votar en el referèndum sobre la independència. Encara falta molta població per fer-ho. La ciutat de Barcelona, amb aproximadamente 1,3 milions de persones amb dret a vot, encara no s’ha manifestat. Els ciutadans de la capital tindrem la nostra oportunitat el dia 10 d’abril de 2011.

Però no tots els ciutadans cridats han anat a votar. Exactament han votat 594.624, dels que 551.450 ho han fet pel sí (92,7%) i 28.592 (4,8%) ho han fet pel no. Això representa que del total del cens oficial un 20,40% han votat “si”.

Les eleccions al Parlament de Catalunya són, però, una altra cosa. En aquest cas, es trien els 135 diputats que ens han de legislar durant els propers quatre anys. Tot i així, no es pot negar que la consulta planeja sobre aquestes eleccions.

Un amic em dia l’altre dia que els programes electorals dels partits polítics són com les instruccions dels electrodomèstics: han d’existir però ningú no se les llegeix i, molt menys intentar aplicar-les a la realitat. Però un altra persona em deia que ni parlar-ne, que en realitat són com els prospectes dels medicaments que si te’ls llegeixes ja no te’ls prens.

Sigui com sigui, aquestes eleccions han estat marcades pel sobiranisme. A les poblacions on ja s’ha celebrat la consulta, el percentatge de participació ha estat directamente proporcional al vot de CiU+ERC+ICV. El resulta majoritari ha estat com deia el “sí” (92,7%). Els partidaris del “no” ens deien que, en realitat, tota la gent que no ha anat a votar a les consultes és partidària del “no”. Però aquesta és una interpretació esbiaxada.

Una dada certa és les persones que volen el “sí” a la independència (fins ara: 551.450 ciutadans sobre un cens de 2,7 milions). En canvi, no podem saber fefaentment els paridaris del “no” perquè aquests no s’han mobilitzat. Nogensmeys, amb les eleccions al Parlament de Catalunya veiem per primera vegada quant sumen els partidaris del “no”. D’una banda, els votants del PP i de Ciutadans que s’ha pronunciat inequívocamente en contra de la independència. Però caldrà sumar els vots del PSC que s’ha presentat amb un lema clar a aquestes eleccions “Ni independentistes, ni de dretes”. Així sabrem d’una vegada per totes, quants vots arrossega el “no” explícit a la independència.

La suma de vots de PSC+PP+Ciutadans ha estat de 1.059.401 sobre un cens de 5.230.884 la qual cosa suposa el 20,25% del cens. Per tant, els partidaris del “no” són exactament el 20,25% del cens. Vistos aquests resultats entenem una mica més els motius dels que no volen convocar un referèndum sobre la independència.

Anuncis

Autor: xaviermartinez

Economista i Doctor en Dret Tributari. Sociologia per accident, Belles Arts per vocació.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s