Mas és menys.

No han passat ni 48 hores de les eleccions. Encara no sabem exactament quins diputats aniran al Congrés per Girona i el President de la Generalitat ja s’ha tret la careta. Demostra tenir molta mala fe. Un anunci com el que ha fet avui de retallada de sous de funcionaris, de mesures d’ajust no les pot fer just després de les eleccions. Precisament ell no ho pot fer. Ell ja hi era al Govern la setmana passada. Sap perfectament quines són les condicions financeres de la Generalitat. Un anunci com el que ha fet només es pot fer des de la mala fe i des de l’engany premeditat.

En primer lloc, els treballadors públics no són els que (novament) han de pagar de la seva nòmina els serveis públics. Li recordo al Molt Honorable que l’article 31 de la Constitució Espanyola diu que “tothom contribuirà al sosteniment de les despeses públiques mitjançant un sistema tributari just”. Res no diu que s’hagi de finançar el dèficit públic amb un impost sobre les nòmines dels treballadors públics, com vostè sistemàticament ens té acostumats. A més, pretendre que aquesta mesura no tingui efectes sobre la qualitat del servei públic és prendre’ns a tots per imbècils.

La Generalitat ha renunciat a recaptar més de 700 milions d’euros anuals amb les modificacions de l’impost sobre successions. L’any 2008 la Generalitat va recaptar més de 1.000 milions d’euros per aquest impost. La previsió per al 2011 és de menys de 300 milions. Un cop fet això, ara diuen que els hi falten diners i que han de pujar les taxes universitàries, el transport públic, l’aigua i els carburants. Suposo que per compensar s’inflaran a donar subvencions a la Seat, a Spanair i a RyanAir.

Parla també de recuperar l’impost sobre el patrimoni que ja va suspendre en el seu dia l’Estat amb el vistiplau de CiU. Sembla mentida que vulgui enganyar la gent amb una proposta que no està al seu abast ja que és competència de l’Estat i, per tant, del senyor Mariano Rajoy. S’oblida de dir que l’Estat, quan va suprimir l’impost sobre el patrimoni va compensar la Generalitat per aquesta mesura i que si, per circumstàncies de l’atzar el PP volgués recuperar l’impost, aleshores deixaria de compensar la Generalitat per la seva supressió, amb la qual cosa el guany seria inexistent.

Si el que vol es estalvi i austeritat que comenci a demanar al senyor Millet i els seus amics que tornin el que ha robat (presumptament). Que renunciï a viatjar en bussiness. Que renunciï als cotxes oficials. Que deixi de contractar empreses externes a l’Administració amb contractes milionaris per fer les mateixes funcions que ja estan fent els exprimits funcionaris. I sobretot, que deixin d’enviar titelles a Madrid que ens costen a tots una burrada.

No és Catalunya qui ha de fer retallades. Nosaltres ja paguem amb 22.000 milions d’euros anuals la nostra part a l’Estat en forma de dèficit fiscal. No hem de retallar nosaltres encara més. Ha de ser Espanya qui retalli. És Espanya que ha de donar comptes a Catalunya de què fa amb els nostres diners i no pas a l’inrevés. I si no ho fan, el President de Catalunya ha de fer el possible per a què aquests 22.000 milions anuals no surtin del país.

<a href=”https://twitter.com/share” data-count=”horizontal” data-via=”xaviermartinezg” data-lang=”es”>Tweet</a><script type=”text/javascript” src=”//platform.twitter.com/widgets.js”></script>

Anuncis

Autor: xaviermartinez

Economista i Doctor en Dret Tributari. Sociologia per accident, Belles Arts per vocació.

2 pensaments sobre “Mas és menys.”

  1. Totes aquestes mesures d’estalvi q proposes no interessen al Govern CyU, és més fàcil anar per la via ràpida, q ho paguin uns quants funcionaris i la resta de gent contenta, aprofitant q no són un col.lectiu gaire ben vist i amb la convicció q gaudeixen de privilegis. Això sí, no s’enfrontaran els convenients (convergents) a l’Estat Central no sigui cosa q hagin de dir per fi una veritat entre tota l’ambigüitat q surt sempre de les seves boques.

  2. he estat buscant blogs que es parles o descrivís les mateixes idees o la mateixa manera de pensar que la meva…i gràcies a deu (per mi no cal, només és una manera de dir-ho), m’he trobat el teu blog que parla tant i tant clar.
    gràcies i felicitats!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s