Som sis milions

Als anys vuitanta, la Generalitat de Pujol va fer una campanya institucional per a crear consciència de país. Els que ja tenim una edat la recordem perfectament. L’eslògan era: “Som 6 milions”, que coincidia amb la població que aleshores tenia Catalunya. Ara, aquesta expressió estaria desfassada, ja no tant perquè a Catalunya som més de 7 milions, sinó perquè estem en una altra fase de la consciència de país. Tot i així, crec que prodríem recuperar l’eslògan. I no és cap bona notícia que així sigui.

L’any 2010 va acabar amb una taxa d’atur a Espanya de 20,33%. Això vol dir que, segons l’Enquesta de Població Activa, hi havia 4.696.600 persones sense feina. Al finalitzar el 2011 hem vist com la taxa d’atur arribava ja al 22,85% i que els aturats sumaven la insuportable xifra de 5.273.600 persones. Per tant, en un sol any, el número d’aturats ha augmentat a Espanya en 577.000 persones.

Al llarg del 2011 el creixement del PIB a Espanya ha estat d’un 0,7%. Veiem com, tot i tenir un creixement positiu, aquest no és suficient per crear ocupació en grau suficient per a compensar la destrucció de llocs de treball. Ara, cara al 2012, el President del govern de l’Estat, Mariano Rajoy, assegura que al llarg de l’any, no només no hi haurà creixement del PIB sinó que hi haurà recessió. El Govern de l’Estat, fa seves les prediccions del Fons Monetari Internacional que diuen que l’economia espanyola es contraurà un 1,7%.

La nova reforma (o contrareforma) laboral ja ha provocat, en els primers dies de vigència al mes de febrer, que es tripliquessin el número de persones acomiadades. De seguir aquest ritme, i amb la perspectiva de la recessió, l’economia espanyola arribarà abans de finals d’any a la xifra dels 6 milions d’aturats gràcies, en bona part, a una reforma laboral feta a esquenes i sobre les esquenes dels treballadors. Aquestes xifres d’atur són una autèntica catàstrofe social i una vergonya internacional. Ens hauria de fer reflexionar a tota la societat. La nostra generació està deixant als nostres fills una societat molt pitjor que la que varem rebre dels nostres pares. Els nostres governants s’han demostrat especialment impotents i incapaços de lluitar contra aquesta xacra social. És més, sembla que les seves polítiques s’encaminen a destruir ocupació de la forma més ràpida possible.

Necessitem urgentment una campanya per prendre consciència que està a les nostres mans recuperar les regnes de la societat. La democràcia és el poder del poble, de les persones. Si prenem consciència de què som un col•lectiu i que tenim dret a decidir el nostre futur, com a ciutadans i com a país, tindrem possibilitats de tirar endavant com a societat. Altrament, acabarem sense drets socials, laborals ni culturals absorbits per una cultura de l’explotació econòmica basada en paràmetres de la República Popular de la Xina. No ens hi deixem portar

Anuncis

Autor: xaviermartinez

Economista i Doctor en Dret Tributari. Sociologia per accident, Belles Arts per vocació.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s