Sospitosos habituals

El món no es refia de l’economia europea. Europa no es refia de l’economia espanyola. Espanya no es refia de les comunitats autònomes. La Generalitat no es refia de l’Estat. Les autoritats no es refien dels ciutadans i els ciutadans no es refien de les autoritats. Els bancs no es refien dels clients i els clients tampoc no es refien dels bancs. Vivim, en definitiva, en un món sense confiança i així no podem anar bé.

A tot això, Barcelona està assetjada. No, no parlo de la història, de quan els canons del castell de Montjuïc apuntaven cap a la ciutat emmurallada, custofiada per la Ciutadella… no. Parlo del segle XXI. Amb motiu de la cimera del Banc Central Europeu hi ha policia pertot arreu. Surto de casa meva amb les meves filles per portar-les a “cole” i no hi ha més que policies “nacionals” armats fins les dents i furgonetes (per cert, és curiós que els hi diguin “nacionals” quan els nacionalistes som, segons ells, els catalans). Resulta que vigilen l’edifici de l’Agència Estatal d’Administració Tributària. Suposo que deuen tenir por d’un atemptat. Deixo les nenes al “cole” i vaig cap a la feina. L’edifici del Banc d’Espanya a Plaça Catalunya està també rodejat de tanques, furgonetes i policies “nacionals”. Arribo a la feina, a l’Agència Tributària de Catalunya, i no hi ha ni un trist mosso d’esquadra vigilant, només l’habitual empleat de Prosegur a l’entrada. Trobo que és tot un símptoma de la importància estratègica que les finances de Catalunya tenen al món.

Si els assistents a la cimera tenen tanta por, per alguna cosa deu ser. No es refien de la gent perquè saben que la gent no es refia d’ells. Per si de cas, i aprofitant la festa de l’1 de maig, ja han detingut preventivament a alguns manifestants. Entre tant, suspenen el tractat de Schengen que permet la lliure circulació de persones entre països de la Unió Europea i detenen a la frontera a tot aquell amb pinta de “perro-flauta”. En què quedem? Hi ha llibertat o no? O només hi ha llibertat sempre que fem, diguem, pensem i ens vestim com una oligarquia mana?.

Però tenim molts altres exemples que il•lustren aquesta manca de confiança dels governants envers els ciutadans. Una mostra és que volen fer pagar per les receptes perquè, diuen, hi ha molt abús amb els medicaments. Però els fàrmacs no se’ls recepta la gent a si mateixa sinó un facultatiu que, se suposa, en sap més de medicines que el Govern de torn. Volen culpabilitzar els malalts de consumir medicaments, i això és fals.

El mateix passa amb les baixes dels funcionaris. Volen fer creure que hi ha un abús en les baixes. Per això han decidit que no pagaran tot el sou als funcionaris que estiguin de baixa. En realitat, no és més que una altra retallada. Presenten als treballadors púbics com a sospitosos habituals de cometre frau per estalviar-se uns euros. Les baixes, però, no se les fa un mateix sinó que les dicta un metge qualificat amb motius fonamentats. Enlloc està escrit que els funcionaris emmalalteixin més que la mitja de la població. Si, a partir d’ara els mestres, policies, personal d’atenció al públic o d’oficines ha d’anar a treballar encara que tingui una malaltia infecciosa, l’únic que aconseguirem és difondre més les malalties. I què em dieu dels aturats? De vegades, escoltant a alguns governants sembla que qui no treballa és perquè no vol, ja que prefereix cobrar el subsidi d’atur que buscar feina. I què em dieu dels immigrants? Els exemples de recels no s’acaben mai.

La desconfiança és com una mala herba que no permet fer créixer els brots verds que ens han de fer sortir de la crisi, i aquest només creixen en els terrenys abonats amb la confiança.

Anuncis

Autor: xaviermartinez

Economista i Doctor en Dret Tributari. Sociologia per accident, Belles Arts per vocació.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s