Estructures d’estat: la casa per la teulada?

ImagenL’expressió “estructures d’estat” és el nou circumloqui per evitar esmentar la paraula independència. No entraré a valorar la bondat de fer-lo servir en aquest moment però sí que voldria centrar l’atenció sobre el seu contingut. És evident que un estat independent compte amb estructures d’estat, per definició. Però, pot un ens que no és un estat independent tenir estructures d’estat? Francament crec actuar així és una complicació ja que comporta iniciar la casa per la teulada. Em recorda a allò de demanar seleccions esportives o decidir com han de ser les matrícules dels nostres cotxes que són qüestions que decideixen d’ordinari els estats. Pretendre tenir seleccions esportives o matrícules pròpies sense ser un estat és una tasca esgotadora per lo improductiva.

Sigui com sigui, el President Mas ha deixat clar que l’estructura d’estat primigènia és la tributària i, amb aquesta idea sota al braç, va a veure al President del govern espanyol per mirar d’arribar a un pacte fiscal.

Efectivament, les finances són, per damunt de tot, allò que fa viable (o inviable) un estat, de manera que sembla més lògic començar per aquí que, per exemple, per les seleccions esportives. En el fons, la idea és actuar com un estat a veure si al final, de tant fer-ho veure, ens en convertim de veritat per art de màgia. Però, veureu, abans de tot hem de demostrar credibilitat i voluntat d’anar a per totes. La gent ja ho ha demostrat al carrer i caldria que ara el Govern actués en conseqüència.

En l’àmbit tributari, és lògic que demanem plenes competències quan, actualment, les poques que tenim no les exercim? Actualment l’Agència Tributària de Catalunya només exerceix les seves competències a les capitals de les quatre províncies catalanes mentre a la resta del territori català cedim les poques competències tributàries que tenim a uns funcionaris de l’Estat: els Registradores de la Propiedad. Aquests, a més, cobren a comissió del que liquiden. Si de veritat volem crear una estructura d’Estat en l’àmbit tributari el primer que hem de fer és recuperar aquestes competències que ara tenim cedides als Registradores de la Propiedad. Algú potser dirà que aquests Registradores fan molt bé la seva feina però aleshores caldria preguntar-se quin sentit tindria demanar unes competències per una Agència Tributària que treballa pitjor que els mateixos funcionaris de l’Estat.

Crec que cal ser valents i coherents. Si aspirem a tenir una estructura d’estat en matèria tributària, no podem cedir les competències d’aquest àmbit a uns funcionaris de l’estat que van a comissió. Demostrar que som capaços de fer per nosaltres mateixos les competències tributàries és un pas previ per crear una estructura d’estat, i el mínim que hauríem de fer abans de reclamar més competències.

Però el que resulta definitiu per a tenir veritables estructures d’estat és ser un estat, no a l’inrevès.

Anuncis

Autor: xaviermartinez

Economista i Doctor en Dret Tributari. Sociologia per accident, Belles Arts per vocació.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s