12 d’octubre: diada nacional de Catalunya

El dia 12 d’octubre de 1582 no va existir. El papa de Roma, Gregori XIII, va decretar el seu famós calendari gregorià (en substitució de l’anterior desfasat calendari julià) de manera que de la nit del dijous 4 d’octubre es va passar de cop al divendres 15 d’octubre. Tot i així, es 12 d’octubre es commemoren moltes efemèrides. Per posar només alguns exemples destacaré les següents. El 1681 a Londres, una dona va ser assotada públicament acusada del delicte d’involucrar-se en política. No sé si aquest fet està relacionat amb què aquest mateix dia però de 1984, Margaret Thatcher va sobreviure a una bomba que l’IRA havia col•locat al seu bany i que va esclatar dos minuts després que ella l’utilitzés. El 1773, a Virgínia s’obre el primer asil per a persones de “Ments Insanes i Desordenades”. El 1823 a Escòcia, Charles Macintosh ven el primer impermeable, mentre a Alemanya el 1847 es funda l’empresa Siemens AG que ara ens ven tan amablement els trens d’alta velocitat que circulen per la península Ibèrica. Ja el 1968 s’independitzen les províncies espanyoles de Fernando Poo i Rio Muni que passen a ser la República de Guinea Equatorial.

Tots aquests esdeveniments i molts més van passar un 12 d’octubre. Però aquest divendres també es celebra el Dia de Colom que des de 1792 es commemora a Nova York. Si fem cas dels historiadors (Luís Ulloa, Ricard Carreras, Salvador de Madariaga, Caius Parellada i, actualment, Jordi Bilbeny, Charles Merill, Gérard Garrigue, entre d’altres) comprovarem que Cristòfol Colom era català. En bona lògica, el dia 12 d’octubre hauria de ser la diada nacional de Catalunya perquè va ser el dia que un català il•lustre i universal, després de travessar l’Atlàntic a bord de les tres famoses caravel•les va posar el seu peu català a l’illa de Guanahaní, a les Bahames. Ja sé que en aquest punt em fareu notar que aquest dia a Espanya celebren també la seva diada nacional: el dia de la Hispanitat, i tindreu raó. Però és que ells ho celebren aquest dia perquè donen per descomptat que Colom no era català. Si el que volen és commemorar el naixement de la nació espanyola crec que s’equivoquen de data. A l’època de Colom, la Corona de Castella i la d’Aragó tenien sobiranies diferenciades, per tant, no es podia parlar d’una única nació sinó d’una conjunció de regnes. Quan Espanya passa a ser definitivament un estat unitari és amb el Tractat d’Utrech. I en aquest sentit la data que consagra millor la unitat d’Espanya (per la força) probablement sigui l’11 de setembre de 1714, que és quan mor la sobirania catalana en mans de les tropes borbòniques que la fan seva.

De manera que, per a ser conseqüents amb els fets històrics el 12 d’octubre hauria de ser la diada nacional de Catalunya mentre l’11 de setembre hauria de ser el dia de la Hispanitat. Bona diada.

Anuncis

Autor: xaviermartinez

Economista i Doctor en Dret Tributari. Sociologia per accident, Belles Arts per vocació.

One thought on “12 d’octubre: diada nacional de Catalunya”

  1. No estic d’acord en que Espanya neix com a estat unitari després del Tractat d’Utrecht; Espanya com estat-nació neix amb la Constitució de Cadís de 1812. Hem de recordar que les idees revolucionaries (Il•lustració) que van aparèixer a França durant la segona meitat del s. XVIII, i principis del s. XIX, van afectar de manera considerable el conjunt dels estats europeus del “ancien régime”, i el Regne d’Espanya no era cap excepció.
    Sobre la data escollida per Espanya per celebrar el seu dia nacional, res a comentar. El nacionalisme te aquestes ximpleries. Agafa una data concreta de la Historia, la inocula a la societat (el Poble) fins que aquesta la fa seva, i desprès repetim, any rere any, l’acte de portar les banderes “nacionals” a tot arreu la diada assenyalada, com a massa que som. Per algun motiu, Emma Goldman tenia raó quan deia allò de que el nacionalisme era l´enemic de la llibertat individual.
    Adeu siau!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s