Abismes

abismeLa que fins ara ha estat la primera economia del món, els Estats Units d’Amèrica, s’enfrontava aquest primer de gener de 2013 davant del fenòmen batejat pel president de la Reserva Federal, Ben Bernanke, com a “abisme fiscal” (fiscal cliff). Si no ho he entès malament, aquest fenòmen és degut a la finalització de determinats beneficis fiscals, que han de provocar una substancial pujada d’impostos, juntament amb la posada en marxa d’un conjunt de retallades de despesa pública que han d’afectar, principalment, la despesa militar i Mediacare, que ve a ser alguna cosa així com la seva Seguretat Social.

Si tot això succeís, ningú no dubta que l’economia americana entraria en recessió i que això, no només els afectaria a ells sinó que repercutiria en les economies de tot el món, incloses les europees. És de destacar que el volum de retalldes que implicaria pels americans seria similar a l’aplicat pel govern del PP a Espanya, és a dir, de l’entorn del 5% del PIB. Arribats a aquest punt, si la política de retallades i de pujades d’impostos a la classe mitja és perjudicial per a l’economia americana, per què ens ho venen a nosaltres com l’única sortida possible?

Sembla que les lleis de la física no són iguals a tot el planeta Terra. Allò que en un continent és perillós en altre és bo i absolutament imprescindible. Oi que això sembla impossible? Doncs és exactament el que està succeint amb les polítiques econòmiques aplicades al sud d’Europa i que ens presenten com la panacea, tractant-nos als ciutadans d’imbecils.

Tothom amb dos dits de front sap que la política de retallades no és més que un acte de terrorisme econòmic destinat a castigar les persones més febles de la societat per tal de beneficiar les més poderoses. I, a més, practicat amb tota la impunitat del món, sense el més mínim gest per tal de buscar responsabilitats per la mala gestió, ja que els governants han actuat sempre de forma premeditada en la presa d’aquestes decisions.

L’abisme fiscal ja fa temps que l’estem patint dins l’estat espanyol i especialment a Catalunya on aquest abisme el coneixem com a espoli fiscal. L’abisme fiscal que estem patint a Europa és conseqüència d’un altre abisme encara pitjor: l’abisme moral en què ja fa temps que han caigut els dirigents europeus.

Anuncis

Autor: xaviermartinez

Economista i Doctor en Dret Tributari. Sociologia per accident, Belles Arts per vocació.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s