El no a la independència.

banderesHe llegit la Proposta de Resolució d’aprovació de la Declaració de Sobirania del Poble Català que s’ha filtrat als mitjans i, tot i trobar-la positiva en molts aspectes, haig d’expressar la meva preocupació per tres fets.

En primer lloc, la filtració en sí ha estat, al meu entendre, la millor forma de torpedinar el seu èxit. Per tant, que cadascú tregui conclusions de qui penseu que l’ha filtrada. El segon, és que no apareix la paraula independència. No es tracta de constituir-se en Estat sinó en Estat independent. Aquesta és la clau. No podem seguir el joc de CiU de demanar un ambigu Estat tipus Puerto Rico o Baviera. Es tracta de preguntar al poble si es volen o no constituir en Estat independent. En tercer lloc (i més preocupant) és la inclusió d’un aspecte que apareix al document i que pot conduir tot el procés al fracàs. Parlo d’aquella part en què diu que es preten “fer efectiva la voluntat de constituir Catalunya en un nou Estat”. Crec que és un error que això es digui en aquests termes en el document. Si el que volem és donar la veu al poble, si el que diem és que és el poble qui té el dret a decidir, si diem que és el poble qui és sobirà, per què ha de dir el document quina és la voluntat del poble ABANS de fer la consulta? El poble encara no ha votat si vol que Catalunya sigui o no un Estat independent, per tant, no es pot dir ja que és aquesta la voluntat. En cas contrari estem segrestant la voluntat del poble i ja estem donant per fet quin serà el resultat de la consulta abans de fer-se, cosa que l’únic que fa és desincentivar el vot i, per tant, deslegitimar el referendum. A més, aquest plantejament dóna ales al PSC (i als partidaris del no però favorables al dret a decidir) quan se’n desmarquen del mateix cosa que no podrien fer si el document únicament demanés el dret a decidir del poble per a que expressi lliurement si es vol constituir o no en un Estat independent.

Amb la meva experiència a Barcelona Decideix vaig tenir molt clar que no estàven fent una consulta PER la independència sinó que estàvem fent una consulta SOBRE la independència. Es tracta d’un exercici de democràcia en què el més important és donar la veu al poble de forma lliure, sense prejudicis. Amb aquest argument vàrem acoseguir un elevat nombre de vots negatius, la qual cosa va ser, al meu entendre, un gran èxit.

Lògicament són els indepentistes els que han de promoure i impulsar tot el procés ja que els unionistes ja els hi està bé l’actual status quo. Però tot i així hem de fer tot el possible per a què els detractors de la independència tinguin tant dret a votar com els independentistes i, per tant, han de formar part tant activa del procés els uns com els altres.

Si no corregim aquests errors, el document s’assemblarà més aviat a una declaració unilateral d’independència, la qual cosa és la garantia del fracàs del procés com ja varem comprovar l’any 1934.

Anuncis

Autor: xaviermartinez

Economista i Doctor en Dret Tributari. Sociologia per accident, Belles Arts per vocació.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s