Gràcies per la propina.

PROPINA8Confesso que estic al•lucinat amb el cas Bárcenas. I no pel cas en sí sinó per la reacció de tothom: mitjans, ciutadans i resta de partits polítics. Però a veure, un moment, a algú veritablement, amb la ma al cor, li sorprèn que els dirigents d’un partit polític cobrin sobresous en negre? A algú, de veritat, li sorprèn descobrir que hi ha empresaris que donen diners a partits polítics? Però a aquestes alçades de la pel•lícula encara creiem en contes de fades i que els Reis mags venen d’Orient?

En aquest cas l’única cosa extraordinària és que un fet així sigui notícia. Analitzem els fets amb una mica de perspectiva. Resulta que un diari ha publicat una presumpta comptabilitat B per la que es pagaven un dinerets extres en efectiu (lògic, per això és en B) als dirigents del PP. No hi veig gaire delicte en això. Com a molt alguna infracció fiscal (s’haurà de veure) i que molt probablement ja estigui prescrita. Una altra cosa és que sigui reprovable. Segurament.

Però, per l’amor de Déu! No us escandalitza més que no se sàpiga quants cotxes oficials de representació hi ha a Espanya? No us escandalitza no saber quants diners es gasten els nostres polítics en despeses de representació? No us escandalitza molt més els milers de milions d’euros que ens han tret de la butxaca i de la boca a tots els ciutadans decents d’aquest país per ficar-los en les butxaques del lladres dels bancs? Això sí que és un escàndol i n’hi hauria per demanar la dimissió en ple del Govern. Això del Bárcenas, Bah! I si el que preocupa es que els empresaris donin diners a partits polítics a canvi de concessions d’obra pública, per exemple, potser el que hem de canviar són els sitemes d’adjudicació i de control de les mateixes així com el sistema de finançament dels partits polítics per evitar que, encara que hi hagi delinqüents de vocació entre tots ells, el sistema no els hi permeti actuar.

Si se li dona ara la magnitud d’escàndol és per altres motius. No seré jo qui defensaré el PP ni el Mariano que crec que està fent un paper penós en tot plegat. Com diu el Germà Capdevila en un tuit: “És veu que a la declació de la renda hi ha una casella que diu “Comissions, suborns i sobres”, sinó no s’entén que la resposta de #Rajoy”.

Però fixeu-vos en el detall que el nom d’Esperanza Aguirre no surt per enlloc. Fa uns mesos que es va desmarcar del PP. Potser és casualitat, no ho sé. Penseu que ja s’anuncia una recuperació econòmica per a finals d’any (Déu ens escolti). Imagineu que arribem al final de la legislatura amb una economia clarament en recuperació. En Rajoy apareixeria com l’artífex de la recuperació econòmica i tindria la reelecció garantida. Em fa l’efecte que hi ha molts grups de poder que això no els acaba de convenir. Aquesta pot ser una explicació del perquè hi ha tant de soroll amb el cas Bárcenas. Digueu-me malpensat.

Anuncis

Autor: xaviermartinez

Economista i Doctor en Dret Tributari. Sociologia per accident, Belles Arts per vocació.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s