Una pregunta clara

referendum_badgeEscòcia i el Regne Unit han arribat a un acord sobre la formulació de la pregunta a la qual hauran de contestar els escocesos el dia que celebrin el seu referèndum sobre la independència. Cap de les dues parts amaga les seves cartes: Londres aposta pel no i Edimburg pel sí. Però una cosa sí tenen en comú: ambdós saben que la decisió de continuar o no al Regne Unit està en mans dels ciutadans d’Escòcia.

Hi ha un altre aspecte en què ambdues parts també han estat d’acord. La pregunta ha de ser clara, sense matisacions. I les possibles respostes també: sí o no. És de sentit comú. Si es complica la formulació de la pregunta sempre es podria sotmetre el resultat a interpretacions. Recordeu sinó la pregunta del referèndum sobre l’OTAN que era d’allò més enrevessat possible de manera que qualsevol resposta podria haver estat objecte d’interpretació. “¿Considera conveniente para España permanecer en la Alianza Atlántica en los términos acordados por el Gobierno de la Nación?”. Buf! Massa condicionants.

Doncs els britànics ho han tingut clar i ja han pactat la pregunta. En principi, el líder del Partit Nacionalista Escocès (SNP), Alex Salmond, volia preguntar: “¿Està vostè d’acord que Escòcia hauria de ser un país independent?”. Nogensmenys, la Comissió Electoral escocesa va desestimar aquesta formulació en considerar que no era suficientement neutra. Així que la pregunta finalmente ha quedat així: “Hauria de ser Escòcia un país independient? Sí o no” Ras i curt.

Jo sé que molts pensareu que ja veurem si a Catalunya som capaços de ser tant clars o ens perdrem en batalles puristes de què s’ha de preguntar, que si ha d’incloure totes les opcions possibles de relació amb Espanya, si hem de ser federals, confederals autonòmics, que si dins de la Unió Europea o no, que si Països Catalans, que si estructures d’Estat, que si exèrcit no, que si monarquia o república, si lliure de nuclears, que si hem de tenir per bandera l’estelada, que si el Barça jugarà a la lliga espanyola o hem de tenir euros o tornar a la pesseta (catalana, per cert).

Però us diré que no, que tranquils. El Molt Honorable President de la Generalitat ja ens va deixar clar per allà el mes d’octubre de l’any passat que la pregunta que es faria a Catalunya seria la mateixa que a Escòcia. Textualment va dir que acceptaria una pregunta que “fos igual que la d’Escòcia i, a més, que es digués que la resposta és vinculant”.

Per tant, no patiu que ja està tot resolt. La pregunta a Catalunya serà “Hauria de ser Catalunya un país independent?. Sí o no”. Per un cop, farem les coses bé i amb sentit comú. I jo m’alegro que així sigui.

Anuncis

Autor: xaviermartinez

Economista i Doctor en Dret Tributari. Sociologia per accident, Belles Arts per vocació.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s