Hawaii, Bombai

paradís– “Vols el tiquet?” Em pregunta la noia de la farmàcia sempre que compro alguna cosa. Jo sempre li contesto que sí. En canvi, a la perruqueria tinc costum de pagar en efectiu i mai no m’han donat el tiquet. El mateix passa en molts bars a l’hora de pagar. No és exactament la típica pregunta de, “amb IVA o sense?”, que vol dir alguna cosa així com “vols pagar menys o ets tonto?” però no crec que sigui molt diferent. I clar, ningú no vol passar per ximple.

Alguns estudis especulen que l’economia submergida a Espanya està al voltant del 20 per cent (altres ho eleven al 23 per cent del PIB) la qual cosa pot comportar una pèrdua de recaptació tributària d’uns 70.000 milions d’euros anuals. La realitat és que ningú no pot saber amb exactitud la xifra ja que per la seva pròpia naturalesa és impossible de saber. És com si pretenguéssim fer una auditoria per saber la presumpta comptabilitat B del PP: no trobaríem res.

Segons el sindicat de tècnics d’Hisenda Gestha, més del 70 per cent del frau fiscal correspon a les grans empreses i no pas als petits contribuents. Aquesta dada no ha de servir d’eximent per al petit frau però està clar cap a on s’haurien de dirigir els esforços de la Inspecció d’Hisenda, la qual encara està més centrada en enxampar els petits contribuents que no pas en les grans corporacions.

Em direu que, òbviament, cap Govern es ficarà amb les grans empreses que són, justament, les que financen els partits polítics i recol·loquen els seus dirigents els quals agrairan generosament el seu suport legislant apropiadament quan governin. I provablement tindreu raó. Però tot i així jo crec que el problema més greu no el tenim en el frau fiscal. Encara tenim un problema molt més greu i molt més indignant que el frau fiscal: els paradisos fiscals.

Sabíeu que 33 de les 35 empreses de l’IBEX35 tenen sucursals en paradisos fiscals? Suposo que ara estareu pensant que des d’aquí no podem fer res per a legislar en tercers països, com ara els paradisos fiscals. I us diré que torneu a tenir raó. La majoria de paradisos fiscals depenen de països de la UE i de la OCDE: San Marino, Illa de Man, Gibraltar, Luxemburg, Mònaco, Liechtenstein, Jersey, etc. Si anem fora de l’àmbit geogràfic de la UE la llista es pot fer interminable. Però, compte!, això no es frau fiscal, és perfectament legal. El frau és quan un no compleix la llei. Però quan es compleix, no hi ha frau. I, ara per ara, com demostren les 33 empreses de l’IBEX35, no hi ha cap delicte en operar amb paradisos fiscals. Quantes vegades no s’haurà trobat un inspector d’hisenda amb algú que té un iot i quan l’inspector pregunta qui és el seu propietari resulta que és d’una empresa situada en un paradís fiscal. El mateix podem dir dels actius de les sucursals de Bancs espanyols en paradisos fiscals. Des d’aquí no podem evitar que existeixin però sí podem evitar que les empreses que operin aquí ho facin en ells. Seria tant senzill com impedir, per començar des d’Espanya, que les empreses i bancs espanyols tinguin sucursals en paradisos fiscals. I punt. Especialment greu és el cas dels bancs, en la conjuntura actual. Banc amb sucursal en paradís fiscal, banc expropiat. I s’acabava la tonteria. Però no, amics, això no passarà mai. Perquè, no ens enganyem, sabeu qui redacta en realitat les lleis? Doncs les mateixes grans empreses que després no pagaran impostos.

Fins que la gent no prengui consciència d’aquesta situació i surti al carrer a reclamar la fi de les empreses que operin en paradisos fiscals res no canviarà. Però aquesta reclamació és massa complexa per a què es demani en una pancarta. Ells ho saben, per això viuen tranquils veient com ens barallem per pagar amb l’IVA o sense.

Anuncis

Autor: xaviermartinez

Economista i Doctor en Dret Tributari. Sociologia per accident, Belles Arts per vocació.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s