“Bares, qué lugares!”

Per edat, em va tocar viure l’època musical de la movida madrileña. Un dels grups destacats d’aquell moviment va ser Gabinete Caligari que, entre altres perles, ens va deixar la cançó “Al calor del amor en un bar”. Eren els vuitanta, ja sabeu, anys d’excessos i desmesures. Era l’època en què el PIB creixia a ritmes xinesos, dels nous rics, dels primers pelotazos i on tot el mont era orenga a Espanya.

En aquells feliços vuitanta, recordo, ningú no es qüestionava què valia un cafè al bar del Congrés dels Diputats. Tampoc ningú no es plantejava si en qualsevol bar de la Carrera de San Jerónimo es podia menjar un bocata de calamares més o menys car que al Congreso. Però, com també deia en Bob Dylan, “els temps estan canviant” i el què abans es veia normal (o simplement no es veia) ara no ho sembla tant. Avui dia, en canvi, vivim temps dominats per grups catalans, com ara Love of Lesbian, acompanyats, això sí, d’una paella mediterrània amb la seva corresponent cervesa catalana, lluny dels ronyosos bars madrilenys. També ara, la gent es comença a preguntar cóm és possible que els cubates estiguin subvencionats al Congrés i, en canvi, hagin de pagar un suplement pels medicaments o per portar la carmanyola del fill a l’escola.

El més greu no és que estiguin subvencionats els cubates, els cigalons o els gin-tònics (que, per cert, als anys vuitanta només en prenien quatre lletraferits, no com ara que te’l serveixen fins i tot per esmorzar a qualsevol xiriguito), sinó que es serveixin begudes alcohòliques d’alta graduació en el bar de la institució que recull la sobirania popular. La paraula sobirania ve de sobirà, d’estar per sobre, que fa referència a qui té el poder (se suposa que el poble). Per tant, sobirania no ve de “Soberano” que, com tots sabeu, és la marca espanyola del brandy González Byass, amb què es complementa el carajillo de torn, com semblen interpretar algunes excel•lències.

L’any en que Jaime de Urrutia entonava lo de “bares, qué lugares!” jo estudiava a la Facultat d’Econòmiques de la Universitat de Barcelona que compta amb un magnífic bar, res a comparar al lloc petit i cutre que hi havia sota l’escala a la Facultat de Belles Arts. En aquella època, recordo com un professor vingut d’una universitat europea es va escandalitzar al comprovar el rang de begudes alcohòliques què es podien servir en la cafeteria d’una universitat, cosa impensable en el seu país. Suposo que la cosa ja haurà canviat a la Facultat com també ho va fer en el seu moment el Parlament de Catalunya on només es serveix cervesa o vi com a begudes alcohòliques. D’altra banda, tampoc no es tracta d’un bar subvencionat.

A la vista dels preus dels gintònics del Congrés jo proposo optar pel següent: o bé prohibir la venda (i subvenció) de begudes d’alta graduació al Congrés o, alternativament, democratitzem el servei de manera que obrim les portes per a què qualsevol ciutadà pugui anar a prendre un dels ja famosos gintònics del Congrés i, de pas, comentar lo malament que està tot al costat dels polítics que acorden les retallades. I, ja posats, instaurar com a ruta turística-gastronòmica d’interès cultural una visita als bars del Senat, del Defensor del Pueblo i del Consejo de Estado, per acabar amb una última copa al Tribunal Constitucional on, estic segur, preparen els millors combinats.

Anuncis

Autor: xaviermartinez

Economista i Doctor en Dret Tributari. Sociologia per accident, Belles Arts per vocació.

One thought on ““Bares, qué lugares!””

  1. Opto por comprobar si el alcohol que se toman en el Congreso de los Diputados es de altagradución prendiendo con un cerillón o antorcha a ver que efectos causa.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s