El penyal

Som molts els que hem pensat que el conflicte de Gibraltar suscitat pel Govern d’en Rajoy no és més que una cortina de fum per a distreure l’atenció de l’espinós cas Bárcenas. Aquesta és la interpretació més superficial i, és possible que realment sigui així, però també és possible que respongui a altres interessos no tant evidents a simple vista.

Com sabem, la columna d’Hèrcules que representa el penyal va ser cedida a la Gran Bretanya el 1713 en virtut del Tractat d’Utrech que posava fi a la Guerra de Successió espanyola. En Rajoy, que ara està de vacances i, diuen, s’ha emportat “Victus” com a lectura estiuenca, acabarà el seu descans estival amb una idea més aproximada dels esdeveniments d’aquella època. És possible que, entre la lectura de la novel•la del Sanchez-Piñol i la lectura de la premsa diària se li desperti la curiositat de llegir el Tractat d’Utrech. Si arriba a l’article tretze d’aquest armistici veurà com la corona castellana es comprometia a respectar els anomenats “privilegis” de Catalunya, és a dir, el seu Dret i les seves Constitucions que el Decret de Nova Planta es va passar pel folre tres anys després.

Aquesta, diguem-ne, “simpatia” que ens pot despertar la causa gibraltarenya als catalans, no ens ha de fer perdre de vista que, a efectes pràctics, estem davant d’un paradís fiscal. I jo opino que aquesta pot ser una de les claus del conflicte actual. Recordem que un paradís fiscal és aquell lloc on hi ha una nul•la o molt baixa tributació juntament amb una manca de transparència de la informació. A Gibraltar es dóna el primer requisit. Quant al segon, sembla ser que té nombrosos convenis d’intercanvi d’informació amb la comunitat internacional però, casualment, amb l’Estat espanyol no. I és que, com podeu intuir, les relacions entre les autoritats gibraltarenyes i el govern d’Espanya no són precisament fluides i cordials. De manera que les empreses i capitals situats a la colònia anglesa poden eludir amb molta facilitat el compliment de les seves obligacions tributàries a Espanya. I aquí està des del meu punt de vista la clau de l’assumpte. Quan pitjor estiguin les relacions entre Espanya i Gibraltar millor els aniran als grans capitals defraudadors d’impostos. Així que ja sabeu quins interessos poden haver-hi darrere de la instigació del conflicte. “God save the Queen”.

Anuncis

Autor: xaviermartinez

Economista i Doctor en Dret Tributari. Sociologia per accident, Belles Arts per vocació.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s