Referèndum, sí o sí.

El President de la Generalitat ha revelat el seu Pla B pel cas que no pugui celebrar el referèndum: eleccions plebiscitàries el 2016. Anem a veure. Com pot parlar el President de fer un Pla B quan s’està en procés de negociació del Pla A? Ensenyar les cartes al contrari a mitja partida només pot demostrar dues coses: o que és molt mal jugador o que, en realitat, juga al mateix bàndol que el contrari per això li dóna avantatge. Perquè, després d’aquestes declaracions, de veritat veieu alguna possibilitat remota (si és què en quedava alguna) que en Rajoy cedeixi amb la celebració d’un referèndum el 2014?

Però, deixant de banda el tema dels naips, el compromís de CiU és amb el seu electorat i no pas amb el PP d’en Rajoy. I aquest compromís consisteix en convocar un referèndum per decidir el seu futur. Exactament el programa electoral de CiU deia què el “Govern de la Generalitat impulsarà una consulta la propera legislatura per tal que el poble de Catalunya pugui determinar lliurement i democràticament el seu futur col•lectiu. Aquesta consulta es farà d’acord amb la legalitat que s’esdevingui i amb tota la legitimitat democràtica.” Conseqüentment amb això, el pacte amb ERC conegut com a Acord per a
la transició nacional i per garantir l’estabilitat parlamentària del Govern de Catalunya, es compromet a “Convocar una consulta perquè el poble de Catalunya es pugui pronunciar sobre la possibilitat que Catalunya esdevingui un Estat en el marc europeu” i a fer-ho, prioritàriament, en el 2014.

Per tant, el que ha de fer el Govern és convocar un referèndum perquè si no ho fa difícilment ho podrà impulsar i difícilment podrà obtenir un resposta (ni que sigui negativa) del Govern de l’Estat espanyol. Crec que no és demanar massa. No veig jo la impossibilitat de convocar (no dic ja de fer) una consulta quan, justament fa ara quatre anys l’Ajuntament d’Arenys de Munt va convocar i organitzar una consulta amb l’oposició, recordem-ho, de l’Estat. Més fàcil hauria de resultar ara per la Generalitat, no?

Recordem que el Parlament de Catalunya ja es va manifestar majoritàriament a favor de la celebració d’un referèndum. I recordem que aquest mateix Parlament, al gener d’aquest any, va declarar que és sobirà. Quin millor acte de sobirania hi ha que convocar als teus ciutadans a un referèndum sense necessitat de demanar permís a ningú? Si ens creiem la nostra sobirania i, de veritat, aspirem a ser-ho, comencem per la convocatòria d’un referèndum, digui el que digui el Govern de Rajoy. Que precintin les urnes, si s’atreveixen. Si ho fan, ja hauran perdut la batalla democràtica davant la comunitat internacional.

Finalment, allò de les eleccions plebiscitàries, ja em perdonareu, però no ho veig per enlloc. Diu el President que ho seran de facto perquè hi haurà partits a favor i en contra del “dret a decidir”. En tot cas, si fossin plebiscitàries el què hauria d’haver són partits a favor i en contra de la independència. Però, fins i tot en aquest cas, unes eventuals eleccions plebiscitàries només ens servirien per comptar els vots afirmatius. Els negatius quedarien diluïts entre la resta d’opcions, inclús l’abstenció.

Sigui valent, Molt Honorable President, i convoqui el referèndum. No allargui l’agonia d’aquest país dos anys més fins el 2016 gestionant una comunitat autònoma espanyola inviable. Tenim pressa.

Advertisements

Autor: xaviermartinez

Economista i Doctor en Dret Tributari. Sociologia per accident, Belles Arts per vocació.

1 thought on “Referèndum, sí o sí.”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s