2014: qüestió de prioritats

Em sorprèn que la retallada dels treballadors de la Generalitat de Catalunya per al 2014 sigui notícia. Aquesta mesura és fruit d’un acord entre el senyor Montoro i el senyor Mas-Colell que van signar el maig de 2012 i que preveia, entre altres coses, la supressió d’una paga addicional als treballadors públics pel 2012, 2013 i 2014. Aquest acord és el Plan Económico-Financiero de Reequilibrio de la Generalitat de Catalunya 2012-2014 que en la seva pàgina 29 recull aquestes retallades a canvi de donar accés a la Generalitat al Fons de Liquidat Autonòmic (FLA).

Ara, deixeu-me matissar que no es tracta de la supressió de cap paga extraordinària. La paga que es treu és perfectament ordinària ja que forma part del total de retribucions anuals dels treballadors que, per tradició o pel que sigui, s’abona en catorze pagues. Així que agrairia que no es parlés de paga extra, ja que sembla que estiguem parlant d’una mena de premi que es concedeix de forma graciosa per part dels governants als treballadors. Estem parlant d’una rebaixa de sou en tota regla, de l’ordre del 7% anual. Si a això afegim la inflació i les retallades ja acumulades, al sector públic de la Generalitat portem a les esquenes un decrement retributiu equivalent al 30%.

Sóc conscient dels esforços que ha de fer el senyor Mas-Colell per a fer quadrar els números d’una Generalitat insuficientment finançada. Però també tinc clar que les decisions que es prenen no responen a les prioritats que jo espero d’un governant. En primer lloc, crec que no es pot ficar la mà a la butxaca dels treballadors públics sense suprimir abans altres despeses sumptuàries com les despeses protocol•làries, les despeses en campanyes institucionals, despeses en reunions, despeses en dietes o altres partides “opaques” del pressupost com la partida de “despeses diverses” o “despeses de funcionament” que no vull ni saber que hi carreguen. Em direu que és la xocolata del lloro, ja ho sé. Però com va dir el mateix Mas-Colell, “hi ha molts lloros que passen desfilant”. Al final, tot sumat, aquestes partides pugen a prop de 200 milions d’euros en el pressupost actual.

Però, en segon lloc, les mesures fiscals tan anunciades no s’han posat encara en marxa. Així com la retallada de sou es va fer de forma fulminant al 2012, han passat quasi dos anys i encara no s’ha tocat cap impost. Per exemple, l’impost sobre successions no ha estat objecte de modificació. Si tan apurats anem, per què no s’ha modificat ja? Tenint en compte que per l’estructura d’aquest impost els seus efectes recaptatoris triguen un mínim de sis mesos en tenir efectes en la tresoreria, és estrany que no s’hagi posat en marxa ja la seva reforma.

Entre tant, donem una reducció del 55% al 10% a la tributació sobre el joc als casinos que es volen instal•lar a Barcelona World amb l’excusa que crearan uns 15.000 llocs de treball (temporals, diuen). Però, per l’altra banda, la Generalitat ja ha suprimit aquest darrer any 15.400 llocs de treball, i es preveu que l’any que ve es puguin reduir encara més. De veritat apostem per reduir llocs de treball públics que podrien ocupar mestres, sanitaris, policies o inspectors d’hisenda i preferim retallar el sector públic mentre promocionem que es creïn llocs de treball de crupiers o cambrers? És aquest el model social al que aspira el Govern de la Generalitat?

El model de finançament asfixiant imposat per Madrid no es pot veure agreujat per una política pública a Catalunya que prioritzi el desmantellament dels serveis públics en favor d’empreses privades que volen lucrar-se a costa dels nostres sacrificis.

Anuncis

Autor: xaviermartinez

Economista i Doctor en Dret Tributari. Sociologia per accident, Belles Arts per vocació.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s