12 d’octubre: res a celebrar?

Els unionistes em tenen una mica desconcertat. Sembla ser que es manifesten el dia 12-O per la unitat de l’Estat espanyol. Però el 12 d’octubre, en realitat, què es commemora?

El dia 12 d’octubre de 1492 un tal Rodrigo de Triana a bord de la caravel·la La Pinta va cridar allò de “Tierra a la vista!” davant la costa de Guanahani. A rel d’aquest aparentment insignificant fet, a molts llocs del món es fan actualment diverses celebracions. Sense anar més lluny, des de 1914 a Espanya es commemora aquest dia com a “Dia de la raza” (no especificaven, però a quina raça concreta es referien). Posteriorment van decidir dir-li dia de la Hispanitat. Però no a tot el territori -que es suposa que encara hauria de seguir unit al Regne d’Espanya a ulls del pensament unionista- aquest dia el celebren igual.

A Estats Units, per exemple, celebren el Columbus day, com a una herència Italo-americana, per allò de què creuen que Colom era Genovés. A Veneçuela celebren “el dia de la Resistencia Indígena”, que no ens ha d’estranyar ja que el 95% de la població actual són descendents dels colons espanyols. En canvi, a l’Argentina li diuen “El dia del respeto a la diversidad cultural”. Seria bo preguntar als ultres que es manifesten el dia 12 a Barcelona si estan commemorant el dia del “respeto a la diversidad cultural” o bé celebren el dia de la raça Rottweiler o del Pit Bull.

Avui dia tothom dóna per descomptat que el 12 d’octubre es celebra el dia de la unitat d’Espanya, com a contraposició a l’11 de setembre que s’ha convertit en la diada independentista. Quin error! Si l’11 de setembre representa la caiguda de Barcelona en mans borbòniques i, en definitiva, la fi de la sobirania catalana i el triomf de l’hegemonia castellana, crec que els unionistes han equivocat el dia de celebració. El 12 d’octubre, en canvi, només serveix per il·lustrar la quantitat de nous Estats que s’han independitzat d’Espanya des de 1492. Deixant de banda tots els països d’Amèrica que han esdevingut estats independents (i que per cert, cap d’ells no ha sol·licitat tornar a formar part d’Espanya), només cal recordar que el 12 d’octubre de 1968 s’independitzen les províncies espanyoles de Fernando Poo i Rio Muni que passen a ser la República de Guinea Equatorial. Potser són coses com aquestes les que celebren els unionistes aquest dia.

Francament jo prefereixo celebrar el dia 13 d’octubre i aquest diumenge aprofitaré per anar a la ja coneguda com a Pina de Sant Jaume a les 18h on la plataforma “Referèndum sí o sí” ha convocat una concentració. Si més no, un 13 d’octubre de 1909 va ser afusellat Francesc Ferrer i Guàrdia que bé mereix també un recordatori.

Però si jo pogués triar, el dia 12 d’octubre seria com el de 1582, que no va existir. El papa de Roma, Gregori XIII, va decretar el seu famós calendari gregorià (en substitució de l’anterior desfasat calendari julià) de manera que de la nit del dijous 4 d’octubre es va passar de cop al divendres 15 d’octubre. Però, francament, no veig jo al Papa Francesc molt predisposat a fer canvis al calendari, ni crec, sincerament, que ningú li fes cas.

Anuncis

Autor: xaviermartinez

Economista i Doctor en Dret Tributari. Sociologia per accident, Belles Arts per vocació.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s