Visca la Constitució espanyola!

La Vicesecretària general del PSOE, la senyora Elena Valenciano ha dit que, al seu parer, la sobirania recau en tots els espanyols, per la qual cosa les decisions sobre Catalunya les han de prendre tots els espanyols. I de tot això que ha dit jo voldria destacar la part en que diu “al meu parer”.

Dia rere dia, surt un membre del PP o del PSOE, ja sigui en Rajoy, la Soraya, el president d’Extremadura, de Galícia o la presidenta d’Andalusia, dient que la consulta que vol convocar el Govern de Catalunya queda fora de la Constitució, i sembla que estiguin dient una veritat incontestable. Em recorden a aquells predicadors de carrer que alerten de la fi del món al temps que amb una mà branden un exemplar de la Biblia, tot i que, en aquest cas el que aixequen amb la mà és la Constitució espanyola.

Però, qui són ells per dir que un referèndum sobre la independència feta al poble català cau fora de la Constitució? En què es basen? En el seu desig? Anem a veure. L’article 1.2 diu que la sobirania resideix en el poble espanyol. Però, que jo sàpiga, no diu que totes les coses s’hagin de preguntar a tothom. Perquè, per posar un exemple, vam votar els catalans l’estatut d’Andalusia? I el de Galícia? I el d’Euskadi? Jo no ho recordo pas. Crec que aquests estatuts d’alguna forma estaven afectant la sobirania traspassant poders de l’Estat espanyol a una comunitat autònoma. Això, crec, que dóna resposta a la senyora Valenciano. Però n’hi ha més. El dret a l’autodeterminació dels pobles consisteix en decidir per un mateix. Per tant, si el que exerceix Catalunya és el seu dret a l’autodeterminació és un oxímoron que altres que no siguem els catalans hagin de decidir per nosaltres.

En aquest punt és on els predicadors de la llei branden la Constitució amb la mà al crit d’inconstitucionalitat per espantar l’autodeterminació. Trobo a faltar que se’ls recordi que l’Estat espanyol té ratificat el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics de les Nacions Unides que reconeix en els seu article primer el dret a la lliure determinació dels pobles. Com sabreu, la sacrosanta Constitució espanyola reconeix, en el seu article 96.1 que aquests tractats internacionals formen part de l’ordenament jurídic espanyol un cop s’ha publicat oficialment, cosa que va fer Espanya ratificant-lo i publicant-lo al BOE. I per si havia algun dubte, l’article 95 de la mateixa suprema i intocable Constitució espanyola reconeix la primacia de qualsevol tractat internacional per sobre de la mateixa Constitució.

En la meva opinió ha arribat el moment d’exercir lliurement aquest dret per part de Catalunya i denunciar si cal davant les Nacions Unides l’incompliment per part del govern del Regne d’Espanya del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics. Però, digui el que digui el govern de l’Estat espanyol, el referèndum s’ha de celebrar igualment a l’empara del Dret Internacional i a l’empara de la mateixa Constitució Espanyola que reconeix, a través del seu article 96.1, el dret a l’autodeterminació dels pobles.

Ja n’hi ha prou que diguin que som els que volem un referèndum els que estem fora de la Constitució i les lleis quan, qui queda fora de la Constitució i les lleis són, precisament, els qui ens neguen aquest dret fonamental.

Autor: xaviermartinez

Economista i Doctor en Dret Tributari. Sociologia per accident, Belles Arts per vocació.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s