Crimea: un referèndum putinejat.

Estic d’acord amb el President Mas: Catalunya no es pot comparar amb Crimea. Però no perquè aquí no tinguem militars patrullant pel carrer, no perquè aquí es tracti d’un moviment democràtic sorgit del poble, de baix a dalt, no. Si bé tots aquest motius són certs, no són, des del meu punt de vista, els més rellevants.

El cas de Crimea no te res a veure amb Catalunya perquè les comparacions no estan ben fetes. Si observem les relacions de països, allà Rússia juga un paper que no trobaria equivalència en el cas d’emmirallar Catalunya amb Crimea. I és que, com deia, l’assimilació de Catalunya amb Crimea no es correspon amb la situació que es viu aquí. La comparació més apropiada (si es que se n’ha de fer alguna) és la d’interpretar el paper de Catalunya com el de Ucraïna. En canvi, el paper de Rússia aquí el faria Espanya. Jo crec que aquest paral•lelisme té una mica més de sentit.

Imagineu ara que Catalunya, com Ucraïna, obté la independència del gran (ehem!) país amb vocació d’imperi però vingut a menys. En el seu cas, s’independitza de Rússia. En el nostre, d’Espanya. El que passa amb Crimea és el que ens podria passar en un futur hipotètic a nosaltres amb la Vall d’Aran. De sobte ens podríem trobar militars de l’exèrcit espanyol patrullant pels carrers de Vielha, Salardú o Bossòst, per exemple. Imagineu que, aleshores, convoquen un referèndum per tal d’annexionar la Vall d’Aran a Espanya. Doncs exactament això és el que està passant a Crimea. Canvieu les estacions d’esquí per gasoductes, i el túnel de Vielha per una base naval militar i ja ho teniu.

Però, més enllà d’aquestes odioses comparacions, el que s’ha perpetrat a Crimea no és un referèndum sobre la independència. En la península soviètica el que s’ha fet és un referèndum per a la dependència. La pregunta ha estat sobre si Crimea devia formar part d’Ucraïna o de Rússia, però mai s’ha donat la possibilitat de proclamar-se com a un Estat sobirà independent. Aquest referèndum no ha estat una demanda reclamada pel poble crimeà sinó d’una iniciativa teledirigida des de Moscou. Per tant, ni en el procés, ni en les formes, ni el context, ni en les conseqüències del resultat trobo cap semblança entre Crimea i Catalunya. Si voleu trobar alguna (que tampoc no crec que faci falta) seria entre Rússia i Espanya. Per tant, la insistència en fer una comparació d’aquesta mena només pot tenir intencions de demostrar que Catalunya no tindria el reconeixement de la comunitat internacional si fes un referèndum. No els seguim el joc.

Anuncis

Autor: xaviermartinez

Economista i Doctor en Dret Tributari. Sociologia per accident, Belles Arts per vocació.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s