El color del diner

L’any 1969 el president Nixon va ordenar destruir tots els bitllets de 500 dòlars, de 1.000 dòlars, de 5.000 dòlars i, fins i tot, els de 10.000 dòlars. Va ser una mesura per lluitar contra la màfia. Avui en dia aquests grans bitllets americans únicament tenen valor per als numismàtics. El bitllet de curs legal d’import més elevat és actualment el de 100 dòlars. Per tant, va ser ben curiós que, al crear l’euro, es decidís emetre bitllets de 500 euros. Una persona que pensés malament diria que es va fer així per atreure tot el diner negre del món cap a Europa, o millor dit, cap a l’adquisició dels euros i així reforçar la nova moneda davant la divisa americana.
Amb el temps ja sabem què ha passat amb la major part de bitllets de 500 euros de la Unió Europea: més de la quarta part són a Espanya. Al 2012 circulaven per l’estat espanyol uns 100 milions de bitllets que ja eren menys dels 114 milions de bitllets que hi havia al 2007, però que eren més dels 80 milions de bitllets que quedaven l’any passat. En total, 17.000 milions d’euros en bitlles de 500 que s’han volatilitzat. Fan falta molts sobres per amagar-los. A saber on estaran!

A França van plantejar la seva eliminació, tot i que aquesta és una mesura que supera la decisió d’un país ja que s’ha de prendre a escala Europea. Després de successives rebaixes, ara els nostres veïns han decidit prohibir totes les transaccions en efectiu per sobre dels 1.000 euros. A Espanya el límit està en 2.500 euros, només per a professionals. Aquesta mesura s’hauria de fer extensiva a tothom i no únicament als professionals. A més, la xifra de 2.500 euros en efectiu em sembla astronòmica. Potser és que jo pago amb targeta de crèdit qualsevol import superior a 10 euros i no trec més de 100 euros del caixer automàtic cada cop. Potser és perquè no cobro res en negre.
Si de mi depengués, adoptaria la proposta que volien implantar a Suècia: eliminar tot el diner en efectiu i obligar a fer totes les transaccions amb targeta. La idea és evitar robatoris (si els bancs i les botigues no tenen diners els cacos no es molestaran a atracar-los) però en el nostre país seria la mesura definitiva per acabar amb el diner negre, el frau fiscal, la corrupció, l’economia submergida i, de pas, amb la crisi econòmica. Llàstima que els nostres governants no tenen prou coratge. Per què serà?

Anuncis

Autor: xaviermartinez

Economista i Doctor en Dret Tributari. Sociologia per accident, Belles Arts per vocació.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s