Forrest Gump

Probablement la frase més recordada d’aquesta pel·lícula sigui la que diu un magnífic Tom Hanks quan, interpretant el paper de persona amb un coeficient intel•lectual baix, assegut al banc d’un parc diu allò que “tonto es el que fa tonteries”. És d’una obvietat genial.

Anant més enllà, com definiríem les persones? Segons aquest criteri, sembla que hem de qualificar-les d’acord amb les seves accions. Cadascú de nosaltres, què som? Si fem tonteries, serem tontos, com diu Forrest Gump. Però, si tenim fills (per exemple) serem pares. Si portem un cotxe, serem conductors; si anem de viatge, serem turistes; si anem a treballar, serem treballadors; si perdem la feina, serem aturats; altres vegades serem consumidors, espectadors, esportistes, oients, lectors, clients, ciclistes, lectors, etc. Per tant, el que ens defineix és allò que fem. Com diu la Biblia: “per les seves obres els coneixereu”. Doncs bé, ara resulta que a Catalunya aquests raonament no serveix. Com sempre, som uns experts en fer experiments i complicar-nos l’existència inútilment. Així, a les llistes electorals no han d’anar polítics. Però, qui és un polític? Forrest Gump ens diria, des del seu banc del parc, que un polític és qui fa política. Jo diria que el fet de presentar-se en una llista electoral és fer política. De fet, la forma més essencial de fer política és aspirant a ser representant al Parlament.

Una conversa imaginària amb Forrest Gump a Catalunya podria seguir així:
“- Que no, que no! Del que es tracta és que no siguin professionals de la política.
– Perdona? Que no tindran assignat un sou? Aleshores ja seran professionals!
– No, vull dir, que abans no es dediquessin a la política.
– Ah, però es que bona part dels actuals parlamentaris abans tampoc no s’hi dedicaven a fer de parlamentaris.
– Però es tracta que no siguin de cap partit.
– Bé, això ja passa ara, n’hi ha parlamentaris que no militen en cap. Vols dir que quan algú és militant d’un partit ja es converteix en un polític?
– No, es clar …
– Que no fa política algú des d’una associació? O que no fem política tots quan votem? Fins i tot quan no votem també estem fent política!”

Ja sé que tots podem fer de tot, però posaríeu en Messi a fer de cuiner al Celler de Can Roca? Posaríeu el Ferran Adrià de davanter centre al Barça? Enviaríeu en Tomàs Molina a Eurovisió? O Pere Arquilluè a córrer en moto GP i Marc Màrquez a actuar a la Riera? Posaríeu una monja de presidenta de la Generalitat i a un expresident de la Generalitat en clausura? (Ups!)
En definitiva, qui aspiri a asseure’s en un escó del Parlament ha d’estar disposat a fer de polític. Per tant, ja serà un polític i haurà de prendre decisions en el dia a dia. Segurament tots intentarien fer el seu nou rol amb la major dignitat possible. El que no estic segur és que el resultat fos positiu. Perquè, en paraules de Forrest Gump, “la vida és com una capsa de bombons: mai saps el que et pot tocar”.

Anuncis

Autor: xaviermartinez

Economista i Doctor en Dret Tributari. Sociologia per accident, Belles Arts per vocació.

One thought on “Forrest Gump”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s