Dia sense IVA

Anys enrere la percepció de la seguretat viària era vista d’una altra forma. No portàvem casc a la moto, ni cinturons de seguretat als cotes ni cadiretes pels nens. Els cotxes no tenien ABS ni airbag ni cap de les mesures de seguretat passiva que avui ens semblen imprescindibles. No es percebia tant el risc i, fins i tot, quedava bé dir que conduïes molt de pressa i que, per exemple, havies fet Barcelona-Pamplona en quatre hores esperant signes d’admiració i reconeixement. Aquestes actituds avui dia han canviat i, segurament, si les diguessis rebries algun insult per temerari i per posar en risc la vida dels altres. Les actituds i els valors canvien, afortunadament. Però en el món dels impostos les coses no han canviat tant com en el de la seguretat viària.

Abans va ser la Lola Flores (“si cada espanyol me diese una peseta..”), avui dia és Messi o Cristiano Ronaldo. L’Agencia Tributària espanyola sempre ha tirat de propaganda i de la política de la por per induir al pagament d’impostos. Ja us dic jo que no els ha funcionat massa bé. Espanya segueix sent un dels països d’Europa amb més economia submergida, més frau fiscal i una administració tributària ineficient. Sense entrar ara en els motius d’aquesta ineficiència si voldria parlar del perquè d’aquesta aversió a pagar impostos.

Els motius que porten a què algú no vulgui pagar impostos poden ser molt variats. D’excuses, mai no faltaran. Que si són complicats, que si són molt alts i ja en paguem prou, que si ves a saber en què s’ho gastaran, que si altres no paguen per què haig de pagar jo, que pagui un altre que jo vaig molt just, etc. L’actitud de la gent no acaba de canviar al llarg dels anys a l’hora de pagar els impostos. Recordem que la paraula “impost” ja ho diu tot: el pagues per imposició, no per voluntat. Segurament caldria incrementar les campanyes de conscienciació vers el pagament d’impostos per introduir un canvi cultura, igual que es va fer amb la seguretat viària o el consum de tabac. Aquest canvi de cultura s’ha de fer des de les escoles passant per l’exemplaritat en l’ús dels diners públics, tant dels polítics (cotxes oficials, per exemple) fins les decisions de despesa pública (despesa militar, rescat d’autopistes i bancs). Però també hauríem de canviar en el nostre dia a dia. El clàssic “amb iva o sense” quan et fan un servei o el “vols factura?” s’haurien de desterrar del nostre vocabulari. És per això que em sorprèn la naturalitat com, tant les empreses com la mateixa societat, accepta les campanyes del “dia sense iva” que fan comerços com Worten, MediaMarkt, El Corte Inglés, Carrefour i moltíssimes altres. Es tracta d’un tipus de campanyes enganyoses ja que sí es paga l’IVA (consisteix en una rebaixa del 21%) però quan passes per caixa l’IVA es paga, com no pot ser d’una altra manera. El que no sé és què passaria si, un cop a caixa, algú digués que no vol pagar l’IVA, tal com diu la campanya…Però bé, més enllà de que no sigui cert que no es pagui l’IVA, aquesta mena de campanyes transmeten la idea (falsa) que l’IVA és quelcom prescindible per voluntat de les parts, com les factures que ens ofereixen sense IVA. Des del meu punt de vista, aquestes campanyes haurien d’estar prohibides per fer “apologia del frau fiscal” i haurien de ser els ciutadans mateixos els primers que assenyalessin els comerços que indueixen a aquest comportament insolidari en el pagament d’impostos ja que amb aquests diners que es deixen de pagar s’haurien de finançar els serveis que han de rebre els ciutadans.

Anuncis

Autor: xaviermartinez

Economista i Doctor en Dret Tributari. Sociologia per accident, Belles Arts per vocació.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s