Pedro Sánchez i l’amnistia fiscal

El Gobierno de España s’ha desdit de publicar la llista d’amnistiats fiscals. L’excusa és que, segons diuen ara, aniria contra l’article 9.3 de la CE. Sobre aquesta decisió deixeu-me dir el següent.

En primer lloc, Pedro Sanchez ja coneixia la Constitució fa dos anys quan va demanar a Rajoy la publicació de la llista. Dir, ara que governa, que no pot perquè és inconstitucional és cinisme del bo. A més, cal recordar que va ser el PSOE mateix qui va presentar el recurs davant el TC.

En segon lloc, L’article 9.3 parla de la irretroactivitat de les sancions. La publicació de les llistes no és cap sanció sinó que es tracta d’un acte de transparència i dignitat política.

En tercer lloc, si parlem de contravenir la carta magna, n’hi ha altres preceptes de la Constitució que es veuen vulnerats per la no publicació de la llista. Què passa amb els principis de justícia tributària de l’article 31? Què passa amb el principi d’igualtat? Recordem que altres contribuents (per exemple Messi) que sí van pagar TOT el que tocava, incloses sancions, interessos de demora, recàrrecs i fins i tot delictes penals, sí van veure publicats els seus noms. En canvi, els que van defraudar no van pagar recàrrecs ni interessos ni sancions i, a sobre, gaudeixen de total opacitat avalada pel govern. És això igualtat? És això justícia tributària?

Però, és més, què passa amb aquelles persones de la llista que ostenten (o ocupaven) un càrrec públic? Per la llei de transparència i per prevenció de la corrupció hauria de fer-se pública la seva situació fiscal.

En quart lloc, convé recordar que l’article 195bis de la Llei General Tributària diu que s’han de publicar els deutors demés d’1 milió d’euros que no haguessin pagat quan tocava. Tot fa pensar que molts dels declarants acollits a l’amnistia fiscal respondrien a aquest perfil. Res no impedeix que es publiqui la llista més que les excuses de mal pagador del Govern. Per tant, aquest canvi de criteri del Govern alimenta les sospites que li han tremolat les cames quan han vist els noms que hi ha a la llista.

I, finalment, és indignant que el PP tirés endavant una amnistia fiscal sabent que seria inconstitucional (i ho van fer igualment) i en canvi, ara, el Pedro Sánchez abans que es manifesti el TC ja diu ell que no pot publicar la llista per ser inconstitucional. Que s’arrisqui, com va fer el PP, i esperi a veure si el TC té arguments o no per declarar inconstitucional la publicació de la llista. Al final clamarem per un Snowden o un Falciani que facin la feina de publicar les llistes de defraudadors.

D’altra banda, Pedro Sánchez ha  anunciat que no hi hauran més amnisties fiscals ja que les prohibirà per llei. Aquest gest per mi no ofereix cap mena de credibilitat. Espanya té una llarga trajectòria d’amnisties fiscals (des de l’any 1977 han estat cícliques). Una llei es modifica amb una altra llei, això no és cap garantia. Si vol que ens el creiem, el que hauria de fer és plantejar una reforma de l’article 31 de la Constitució on es digui que les amnisties fiscals estaran taxativament prohibides. Recordeu que quan els va convenir van modificar l’article 135 de la CE per garantir el pagament del deute per sobre de les despeses socials. Doncs que ho facin també així, altrament no serà més que política de “postureo”.

Per acabar, només diré que la proposta de establir un mínim (efectiu) del 15% en l’impost de societats em sembla un gran anunci però no me l’acabo de creure. Recordem que SOCIMIS i SICAVS pràcticament no paguen res. Les farà tributar ara al 15%? No m’ho crec. El que sí em creuria és una reforma, redefinició i supressió dels beneficis fiscals. Aquí és on tenim els veritables forats a la legislació per on s’escapa bona part de l’eficiència de la recaptació.

Anuncis

Autor: xaviermartinez

Economista i Doctor en Dret Tributari. Sociologia per accident, Belles Arts per vocació.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s