Tracte o truc

M’ha indignat l’article titulat “La mentida global” del Toni Soler al diari Ara on ve a justificar les mentides de la classe política. A mi, francament, que menteixin els polítics que no votaria mai m’és absolutament igual. Que ens haguessin mentit en el passat, mira! Però que tot plegat hagi de servir per justificar les mentides dels polítics independentistes amb l’argument de “i els altres han mentit més”, a mi no em serveix de justificació.

Si ens van mentir l’1 d’octubre, com diu el Toni Soler, que pleguin però ja. Si volem fer un país nou, una República és per tenir, entre altres coses l’opció de deixar fora de la cosa pública a mentiders, lladres i corruptes. No donem, si us plau, carta de naturalesa a la mentida en la política. Em nego. La gent no vam votar una mentida. La gent no vam comprar una mentida a consciència. No era mentida la defensa amb els nostres cossos de les urnes l’1 d’octubre. No era mentida els que, honestament, treballaven a l’ombra per preparar estructures d’estat que van acabar a l’aigüera de la Història (algun dia, prudentment, se’n parlarà també d’això). Com tampoc no va ser mentida la realització de les consultes populars organitzades per la gent, sense els polítics, anys abans. Tampoc no va ser mentida el vot dels ciutadans el 21 de desembre quan uns ens prometien el retorn del President i la restitució del “Govern legítim” i altres el desplegament de la República. No, no accepto que se’ns digui ara que era la típica retòrica buida que fan servir els partits polítics en les eleccions. I que ja se sap: tothom menteix.

Seré més benvolent que el Toni Soler i diré que no ens van mentir. Crec que van ser incapaços. Incapaços de dur a terme el mandat de l’1d’octubre i incapaços de complir amb allò promès el 21 de desembre. En allò que ens han mentit, però, és en no explicar-nos clarament els motius de la seva incapacitat. Mentre Puigdemont no ens expliqui perquè diu ara que es va equivocar suspenent la declaració de la independència i perquè ho va fer, serà impossible que els entenguem. Mentre no ens expliquin perquè han renunciat al mandat del 21 de desembre, serà inevitable que apareguin veus que diguin, amb naturalitat, que ens van mentir. Però jo, a diferència del Toni Soler, no accepto amb resignació cristiana la mentida dels nostres polítics. Els qui ens van enganyar han de plegar ipso facto i deixar pas a gent immaculada que en cap cas no poden ser cap dels que han estat governant durant els darrers quaranta anys en un sistema que, sembla ser, ha fet de la mentida els seu modus vivendi. I els incapaços, en bona lògica, tampoc no poden continuar.

No estic disposat a què ens canviïn l’1d’octubre per l’1 de novembre: tracte o truc? Exigeixo tracte.

Anuncis

Autor: xaviermartinez

Economista i Doctor en Dret Tributari. Sociologia per accident, Belles Arts per vocació.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s