Paga i calla

En articles anteriors ja he posat de manifest els flagrants incompliments de l’Estatut d’Autonomia per part dels mateixos que el van redactar: l’Estat i la Generalitat. Ara em referiré únicament a una de les poques lleis de desenvolupament de l’Estatut que s’han aprovat: la llei de creació de l’Agència Tributària de Catalunya (ATC). En primer lloc val la pena recordar que no calia un nou Estatut per a crear aquesta Agència. Amb l’antic Estatut ja es podia fer.

Dit això, algú podria pensar que, amb les noves competències tributàries resultants de l’Estatut, feia imprescindible dotar a la Generalitat d’un nou ens per gestionar el tributs. Però resulta que les competències en gestió tributària continuen sent les mateixes. Bé, per a ser exactes, no són ben bé les mateixes: són menys. Recordem que abans gestionàvem l’impost sobre el Patrimoni i ara ja l’han suprimit.

Tot i així, potser algú pensa que a partir d’ara decidirem gestionar per nosaltres mateixos tots els impostos que l’Estat ens ha cedit. Recordem que actualment, a la major part del territori de Catalunya, els tributs cedits no els gestiona la Generalitat. El que fa la Generalitat és subcontractar amb els “Registradores de la Propiedad” la seva gestió que, a canvi, cobren a preufet el 25% de cada complementària. Doncs s’equivoquen: la gestió la continuen fent els “Registradores” amb el mateix Conveni.

Però tot i així, potser encara algú podria pensar que, a partir d’ara l’ATC gestionarà la recaptació en via executiva dels impostos (és a dir, perseguir als qui no paguen per les bones). Doncs també s’equivocaria. La Generalitat renuncia a aquesta funció i la subcontracta amb l’Estat (a canvi d”una comissió, és clar) fins i tot en els cas dels tributs propis, tal com reflecteix el Conveni que hi te subscrit

Malgrat tot, la Llei de creació de l’ATC conté aspectes beneficiosos per als ciutadans. El primer d’ells és la creació de l’Oficina del Contribuent (DT 3a), pensada per a defensar les garanties i els drets dels ciutadans. Malauradament, tot i que la Llei preveia la seva creació en el termini d’un any (el termini es va esgotar el dia 24.7.2008) hores d’ara encara no s”ha posat en marxa. També estava prevista l’elaboració d’una Carta de drets dels Contribuents (DT 4a) en el mateix termini i hores d”ara ningú no en té notícies. Sembla que les nostres autoritats tributàries estan més preocupades en recaptar que en donar un servei als ciutadans.

Res s’ha sabut de la famosa Finestreta única (DA 7a), que havia de facilitar el compliment de les obligacions tributàries dels ciutadans de Catalunya ni de la transformació del Consorci previst a l’Estatut en l’Agència tributària a Catalunya (DA 14a).

Està clar que els ciutadans hem de complir sense dilacions amb les nostres obligacions tributàries sota pena de recàrrecs i sancions, mentre les nostres autoritats incompleixen impunement les lleis i els terminis que ells mateixos s’han autoimposat.
http://www.lavanguardia.es/lv24h/20090309/53653804071.html

Autor: xaviermartinez

Economista i Doctor en Dret Tributari. Sociologia per accident, Belles Arts per vocació.

Deixa un comentari